Изелезе во продажба вториот број на „Лавиринт Сканди“

Изелезе во продажба вториот број на „Лавиринт Сканди“

Во продажба е најновиот број на енегматскиот магазин „Лавиринт Сканди“, кој во себе содржи најголем број на скандинавски крстозбори кои излегуваат на месечно ниво во Македонија.

На најблиските места побарајте го сканди изданието под брендот „Лавиринт“ и уживајте во најдобрите крстозбори.

„Лавиринт Сканди“ – Заедно го негуваме македонскиот јазик!

Во продажба е најновиот број на Лавиринт

Во продажба е најновиот број на Лавиринт

Во продажба е најновиот број на вашиот омилен енигматскиот магазин Лавиринт

Во него ви носиме:
✅ Најголем број на скандинавски и италијански крстозбори
✅ Судоку во четири видови
✅ Француски, решеткасти, симетрични, швајцарски, домино крстозбори, како и мозаичен крстозбор
✅ Илустриран крстозбор
✅ Осумасочници и интеграм
✅ Квиз на знаење
✅ Какуро, математичката загатка која единствено во Македонија ви ја носи Лавиринт

Уживајте со енигматските загатки на Лавиринт и очекувајте големи изненадувања!

Сканди – Нов производ на Смарт Медиа

Сканди – Нов производ на Смарт Медиа

Во продажба излезе најновиот производ на Смарт Медиа под брендот „Лавиринт“, месечен енигматски магазин специјализиран за скандинавски крстозбори.

Производот е подготвен од нашите дизајнери, а доаѓа по барање на енигматичарите кои до нас испратија сугестии да има ваков производ покрај веќе добро познатите „Лавиринт“ и „Лавиринт Судоку“.

„Лавиринт Сканди“ можете да го најдете на територијата на цела Македонија, како во киосците, така и во големите маркети.

Освен скандинавски крстозбори, одвоивме страници за занимливости, со што освен забава, нудиме и едукативен дел.

Купувајте ги енигматските магазини „Лавиринт“, „Лавиринт Сканди“ и „Лавиринт Судоку“ и очекувајте многу изненадувања!

Во продажба е новиот број на Лавиринт Судоку

Во продажба е новиот број на Лавиринт Судоку

Излезе во продажба новиот број на вашиот омилен Судоку двомесечник, кој во себе содржи над 195 загатки.

За вас подготвивме задачи за сите возрасти, од мини судоку, па се до ексремно тешки судоку со по 30 бројки.

Во него ќе најдете и мега судоку, дијагонално, последователно, непавилно, но и многу други видови на вашите омилени загатки.

На најблиските продажни места, побарајте го „Лавиринт Судоку“ – Најдобрата гимнастика за умот!

5 причини зошто да го изберете Вордпрес за вашиот веб сајт

5 причини зошто да го изберете Вордпрес за вашиот веб сајт

Вродпрес е засега најпопуларниот систем кој е инсталиран од страна на над 75 милиони корисници. Вордпрес е бесплатен за инсталирање и апдејтирање, што исто така го прави најлогичен избор кога некој се одлучува да гради свој веб сајт.

Смарт Медиа ви нуди неколку причини зошто токму Вордпрес треба да биде првиот избор за нашите клиенти:

1.Најпопуларниот CMS во светот

Вордпрес го држи бројот 1 во „Content Managemant System“ пазарот, задржувајќи дури 59% од сите корисници во светот. Седум отсто припаѓаат на Јомла, пет проценти на Друпал, додека пак 29 отсто од корисниците користат друг CMS систем.

Wordpress Market Share

2. „Open Source“ со простор за проширување

Вордпрес може да биде и самохостирачки систем, па нема никакви трошоци за негово симнување, инсталирање и апдејтирање. Има над 50 илјади плагини за Вордпрес (најголем број се бесплатни).

Тимот од веб дизајнери на Смарт Медиа на своите клиенти освен обработка и целосна подготовка на веб сајтот, им нуди и обука за користење на Вродпрес, кој пак е многу лесен за понатамошно користење.

3. Високо прилагодлив за голема флексибилност

Вордпрес е популарен бидејќи ги пресретнува барањата на корисниците со фелксибилните рамки, што им овозможува на дизајнерите и развивачите да создаваат и модифицираат распореди и апликации.

Нашиот тим има искуство во проширување на функционалноста на Вордпрес, како и вклучување широк спектар на приклучоци, за да се исполнат уникатните побарувања на нашите клиенти.

4. Дизајниран за сите, не само за девелоупери

Пред да стане популарен CMS за развој на веб-страница, Вордпрес беше развиен за блогери со нетехнолошко познавање. Значи, повеќето од компонентите на корисничкиот интерфејс се лесни за употреба и има достапни напишани и снимени прирачници за лесно учење како да се користат неговите функции.

Нашиот тим се справува со сите комплексности при поставување и прилагодување на вашата веб-страница; сè што треба да направите е да ја ажурирате содржината на страници, објави, додатоци, итн.

5. Пониски трошоци за поставување и одржување

Вордпрес има ниски трошоци за поставување и одржување во споредба со другите системи, како Друпал и Јомла. Дополнително, релативно е полесно да се најдат дизајнери и развивачи на Вордпрес ако е потребно повеќе прилагодување или развој во иднина. Вие не сте заглавени на статична веб-страница или сопственички CMS што е скапо да се измени по првичниот развој.

Вордпрес може да биде брза победа за подобрување на искуството на клиентите.

Контактирајте нѐ денес за да дознаете повеќе.

Седум видови на графички дизајнери!

Седум видови на графички дизајнери!

Кога ќе го слушнеме терминот графички дизајн, сите од не асоцира на различни работи. Понекогаш, првата помисла е веб дизајн и мобилни апликации, некои пак, размислуваат на визит карти и брошури, а некои на идентитет на бренд и дизајн на пакети, ќеси и слично. Бидејќи графичкиот дизајн како комуникаиска вештина се фокусира на интерпретација на пораката која се испраќа, може да биде физички, дигитален или пак нешто измеѓу.

Во денешницата, графичкиот дизајн е интегриран дел од секој бизнис. Тој ига многу важна улога преку комбинирање на технологијата, естетиката и креативното размислување, преку што се испраѓа порака која останува во умот на публиката. Каде и да погледнете, ќе видите дизајн насекаде – од кутијата во која е сместен лебот, па се до процесот на закажување на престој за одмор.

Но, има едно нешто што треба да се нагласи – Секој вид на графички дизајн бара специфичен сет на дизајнерски вештини и техники, па затоа многу дизајнери се специјализирани на различен вид дизајн.

Во прилог, ви прикажуваме осум различни видови на графички дизајн, со цел полесно да се разбере што дизајнерите работат, но и да ви помогнеме да изберете вистинскиот дизајнер за тоа што го барате.

1. Визуелен идентитет

Секој бизнис, од најмал до најголем, има различна приказна која сака да ја раскаже. Со цел публиката да дојде до нивната приказна, постои идентитет на брендот. Графичкиот дизајн во делот на визуелен идентитет е токму тоа: Визуелните елементи од логото, кое е лице на брендот да комуницира со нематеријалните квалитети преку слики, форми и бои. Дизајнерите кои изработуваат лого, го прават она што потоа го презентира вашиот бизнис.

Идентитетот на брендот потоа станува дел од визит картите, мемурандумот и слично, па дизајнерите често развиваат сет на визуелно брендирање кое најдобро го опишува и обезбедува примерот како ќе се брендира некој производ.

Дизајнерите кои се занимаваат со визуелна идентификација мора да имаат генерално знаење од сите видови на графички дизајн, со цел да креираат елементи кои се перфектни за секакви видови на визуелни медиуми. Тие исто така мора да имаат добро знаење од комуникации, концепирање и креативни вештини, како и страст кон истражување на иднустриите, трендови во организациите и конкурентите. Тие најчесто имаат вештини со маркетинг дизајн затоа што, кога креираат визуелен идентитет, тие мора секогаш да имаат предвид како тоа подоцна ќе се вклопи во рекламирање на производот.

2. Маркетинг графички дизајн

Рекламите се секаде околу нас. Тие се појавуваат на ТВ екраните, на полиците во продацниците и насекаде каде што еможно на јавните места. Резултатот на секоја добра реклама е секако, продажбата на производот кој се нуди на пазарот. Но, дали некогаш сте се запрашале колку време е потребно за да се направи успешна кампања и да се направи реклама која перфектно ќе ја трансмитира приказната на производот? Не зборуваме за часови, туку денови, а понекогаш и месеци на развивање идеи, истражување на навиките на потрошувачите и визуелната креација.

Токму затоа, маркетинг графичките дизајнери мораат да имаат одлична комуникација, менаџерски вештини, како и вештини за решавање на проблемите веднаш. Тие мораат да бидат запознаени со продуктите и брендот, како и со навиките на нивната таргет група.

Дизајнерите кои креираат реклами не се само талентирани и креативни дизајнери, тие исто така мораат да знаат како успешно да продадат производ и да влезат во умот на потрошувачите. Тоа значи дека тие треба да работат со сопствениците на компании, директори, менаџери или пак маркетинг професионалци со цел да креираат меркетинг стратегија.

Макретинг дизајнот се дели помеѓу дизајн кој се распределува во печатени медиуми, билборди, флаери, каталаози, односно во сите печатени материјали, но и дигиталниот маркетинг, кој го гледаме на телевизија, на нашите телефони како банери, видео реклами, промоции на социјалните мрежи, но и рекламите кои ги слушаме на радио.

3. Веб дизајн

Веројатно сте слушнале за UI и UX, но не знаете што тоа точно значи. UI – „User Interface“ е тоа како корисникот комуницира со апликацијата. Овој дизајн е процесот кој ги прави апликациите и веб страните лесни за корисниците. Тоа исто така вклучува се со што корисникот комуницира – Екранот, тастатурата, глувчето – но во контекст на графички дизајн и се фокусира на визуелното искуство на корисникот. UI дизајнерот е специјализиран за десктоп апликации, мобилни апликации, веб апликации и игри. Тие работат заедно со UX „User experience“ дизајнерите, кои утврдуваат како апликацијата ќе работи, додека пак UI дизајнерите се оние кои го пишуваат кодот, кој ги прави апликациите функционални.

Бидејќи индустријата на мобилните телефони се развива брзо, компаниите се сконцентрирани на изнесување на нивната содржина преку апликации. Со добар дизајн на мобилна апликација, не само што правите продуктот да изгледа убаво, туку градите и врска помеѓу апликацијата и корисникот. Работата на веб дизајнерите е исто така изработка на веб страни, кои во денешно време се нераскинлив дел од секој бизнис.

4. Дизајн на публикации

Овој тип на дизајн опфаќа голема гранка на работи кои се печатат, како книги, весници, магазини, каталози и многу други работи. Овие дизајнери работат со уредниците и издавачите за да креираат распоред со винамтелно избрана типографија, како и уредување на фотографии, графики и илустрации. Дизајнерите мора да имаат одлични организациони и комуникациски вештини.

5. Графички дизајн на пакувања

Пакувањата имаат двојна улога, да го сочуваат продуктот додека да се дистрибуира и продаде, но и како комуникација со консумерите, што го прави екстремно вредна маркетинг алатка. Овие дизајнери креираат концепт, развиваат макети и прават фајлови кои се спремни за печатење на пакувањето.

Ова бара експертско знаење на процесот на печатење и знаење од индустриски дизајн и производство. Дизајнерите на пакувања исто така мораат да ги следат трендовите на конкурентите.

6. Видео графички дизајн

Графичките дизајнери кои прават кратки анимации, но и целосни видео реклами за продуктите ја прават целосната слика на продуктот и она што компаниите го нудат преку кратки видео материјали. Освен за маркетинг цели, анимациите се користат и во видео игри, апликации, банери, анимирани текстови и многу повеќе.

Овој назив за графички дизајнери е релативно нов, но може да се најде насекаде низ дигиталните платформи кои имаат волја да креираат нови области и можности.

Најчесто, овие дизајнери прават и 3Д графички дизајн, кој станува се поактуелен. Овие дизајнери покрај за фотографии, се специјализирани и за осветлување, ефекти и анимациски техинки на видеа.

7. Илустрации за графички дизајн

Има разлика помеѓу графички дизајнери и графички уметници. Графичките дизајнери креираат композиција која ги решава проблемите, додека пак графичките уметници креираат огринални уметнички дела. Графичките уметници креираат дела со кои соработуваат со писатели, уредници, менаџери, маркетинг директори во сите видови на графички дизајн. Нивните вештини прават целосна слика која прави перфектен производ, комбиниран од графичките дизајнери и графичките уметници.

Дизајнерите на Смарт Медиа ги употребуваат сите видови на графички дизајн, со што вашата комапнија добива целосна идентификација. Нашите дизајнери се посветени на своите соработници да им го доловат секој дел од она што тие го нудат на пазарот преку визуелизација на производот и на компанијата.

Доколку имате потреба од современ дизајн и професионална соработка, контактирајте не: contact@smartmedia.mk

Во продажба е најновиот број на „Лавиринт Плус“

Во продажба е најновиот број на „Лавиринт Плус“

Во продажба е најновиот број на енигматскиот магазин Лавиринт Плус 

Во него ви носиме:

✔️ Најголем број на симетрични и француски крстозбори;
✔️ Скандинавски и италијански крстозбори;
✔️ Судоку во најразлични нивоа, од екстремно лесни до екстремно тешки;
✔️ Страници посветени на спортот, здравјето и кујната;
✔️ Енигматските загатки КенКен и Какуро;
✔️ Осумнасочници;
✔️ Решеткасти, домино, мозаични но и голем број на други крстозбори;


Лавиринт Плус – Најдобра енигматика во Македонија

Излезе во продажба најновиот број на Лавиринт

Излезе во продажба најновиот број на Лавиринт

Во продажба е најновиот број на вашиот омилен енигматскиот магазин Лавиринт

Во него ви носиме:
✅ Најголем број на скандинавски крстозбори и мега сканди
✅ Судоку во четири видови
✅ Француски, италијански, симетрични, швајцарски, домино крстозбори, како и мозаичен крстозбор
✅ Илустриран крстозбор
✅ Осумасочници и интеграм
✅ Квиз на знаење
✅ Какуро, математичката загатка која единствено во Македонија ви ја носи Лавиринт

Уживајте со енигматските загатки на Лавиринт и очекувајте големи изненадувања!

Што изработуваме – Веб дизајн

Што изработуваме – Веб дизајн

Веб страниците станаа потреба на сите компании, мали и големи, а кои сакаат да придобијат повеќе клиенти. Она што Смарт Медиа ви го нуди како услуга за веб дизајнот е целосно концепирање и подготовка на вашата веб страна на готовите платформи WordPress и Joomla, кои се најпопуларни во морето од платформи кои се појавија на интернетот.

За креирањето на веб страницата потребни ви се и домен, како и хостинг, кои можете да ги имате како веќе купени, но може да се нарачаат и во соработката со Смарт Медиа.

Откако се купуваат доменот и хостингот, се избира платформата (најпрепорачлива, најдобра и најпопуларна во моментов е WordPress), а потоа останува нашата работа, односно да ви го донесеме целиот производ.

За она што Смарт Медиа работи во делот на веб дизајнот, погледнете на следниот линк.

Што изработуваме – Графички дизајн

Што изработуваме – Графички дизајн

Тимот од графички дизајнери на Смарт Медиа нуди дизајн кој ќе ги задоволи сите ваши потреби. Изработуваме професионални логоа, брошури, каталози, дизајн за книги, визит карички, но и дизајни за печатење, банери за веб портали, реклами за во весници и билборди.

 • Професионални логоа
 • Флаери
 • Постери
 • Дизајн за магазини
 • Дизајн за книги
 • Брошури
 • Каталози
 • Банери
 • Реклами за весник
 • Дизајн за билборди
 • Ценовници
 • Визит карти
 • Дипломи, благодарници и пофалници
 • Пликоа
 • И многу други работи кои може да ги најдете на следниот линк.

Нашите графички дизајнери се подготвени во секое време да го изработат најквалитетниот материјал во најкусиот можен рок. За повеќе информации, контактирајте нѐ на smartmediamk@gmail.com